Заплахи

ГДБОП алармира за фалшиви сайтове, предлагащи защита от COVID 19 на медици

Иван Гайдаров

От ГДБОП предупредиха за появили се фиктивни сайтове в интернет, предлагащи медицинско оборудване за защита от COVID 19. Според информацията на службите чуждестранни фирми се изградили мрежа от няколко фиктивни платформи и сайтове в интернет, чрез които предлагат медицинско оборудване за защита от вируса, предназначено за здравни работници.

След авансовото превеждане на 70% от средствата по сметки в Белгия и Великобритания обаче, парите се прехвърлят в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай, а доставките никога не пристигат.

От ГДБОП уточняват, че домейн имената на измамните сайтове са така създадени, че изглеждат подобни на реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им понякога са 100% изкопирани от съществуващи организации. До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, които са загубили над 110 000 евро.

Идентифицираните до момента фиктивни компании са MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL LEASE.; SANTE PUBLIQUE FRANCE, а използваните домейн имена - msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr; santepublique-france.fr.

От ГДБОП призовават български фирми, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от споменатите фирми, да се обърнат и да сигнализират в отдел "Киберпрестъпност" в ГД "Борба с организираната престъпност".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X